Top

Proiectul eTwinning FUN WITH MATH

Proiectul eTwinning FUN WITH MATH s-a desfășurat pe parcursul anului școlar 2023 – 2024 și s-a adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani și cadrelor didactice din învățământul preșcolar.
Matematica distractivă nu este altceva decât o invitație la joc. Nu orice fel de joc, ci unul care face ca prezentarea și practicarea matematicii să fie mai puțin stresante. Prin acest proiect se creează oportunitatea de a aborda un alt stil de învățare, și anume învățarea matematicii asociată cu menținerea minții, corelarea conținutului matematic cu realitățile vieții și cu celelalte domenii experiențiale (limbaj și comunicare, estetică). și creativ, psihomotric, om și societate). Prin organizarea de activități cu un coeficient educațional ridicat, folosind materiale variate, cu un caracter distractiv și atractiv, copiii își vor da seama încet-încet că matematica nu este rece, seacă, ci, dimpotrivă, poate fi amuzantă, captivantă, devenind în timp o gimnastică utilă de minti. Fiind convins de faptul că simpla imitare și reproducere duc întotdeauna la pasivitate intelectuală, am ținut cont de recomandarea făcută de J.J. Rousseau: „Aduceți copilul mai aproape de probleme și lăsați-l să răspundă singur”. Astfel, am ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a introduce copilul în misterele matematicii este jocul, cu alcătuirea lui distractivă, prin care acesta este obișnuit să inventeze singur problemele și să descopere singur, prin efort propriu, modalități de a le rezolva. Proiectul răspunde acestor cerințe psihopedagogice, fiind un element esențial prin care preșcolarii pot fi puși în situația de a rezolva exerciții și probleme cu dificultate crescută, cu ajutorul siluetelor și simbolurilor matematice folosind diverse strategii și metode de învățare.

Obiectivele proiectului :

  • Descoperirea conceptelor matematice și dezvoltarea abilităților matematice prin jocuri senzoriale și activități matematice cu diverse materiale.
  • Dezvoltarea operațiilor intelectuale prematematice.
  • Dezvoltarea capacității de a înțelege și utiliza numere, cifre, folosind un vocabular adecvat.
  • Dezvoltarea capacității de a recunoaște, numi, construi și utiliza forme geometrice,
  • Să caute și să găsească soluții proprii, cu soluții originale, pentru anumite probleme propuse.
  • Să recunoască și să utilizeze corespondențe logice în jocurile matematice.
  • Dezvoltarea creativității și gândirii critice prin metode și tehnici inovatoare.

Au fost desfășurate o serie de jocuri matematice, de orientare spațială, de exerciții de memorare, de rezolvare practică a unor sarcini de lucru cu numere, forme geometrice, care au demonstrat că matematică este prezentă în viața noastră de zi cu zi, peste tot: în bucătărie, în natură, în artă și în toate activitățile, profesiile și specializările.

 

Activitățile educative desfășurate în cadrul acestui proiect au avut un rol semnificativ în conștientizarea de către copii a importanței matematicii.