ECO-ȘCOALA
Eco-Școala este un program pentru managementul mediului şi certificarea şcolilor care-l implementează, coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Inconjurător (FEE), ce reuneşte 81 de organizaţii din 68 de ţări, care acţionează la nivel naţional în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă. Dintre acestea, în anul 2018, 68 de ţări au implementat Programul mondial ECO-SCHOOLS. Pe plan mondial, Programul este susţinut de Uniunea Europeană, UNESCO şi UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu).
Programul Eco-Şcoala a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local.
În România, Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie – Bucureşti (CCDG) coordonează, printre altele, şi acest program.
Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”, implementează cu succes acest program din noiembrie 2016 şi a obținut, pentru prima dată, Steagul Verde și statutul de Eco-Școală în data de 28.09.2019, în cadrul Seminarului Național „Parteneriat în educația pentru mediul înconjurător”, desfășurat la București. Premiile obținute ne-au motivat să continuăm activitățile de educație, protecție, conservare a mediului înconjurător și în anii următori.
Scopul acestui program este:
*Formarea conştiinţei, a atitudinii şi a conduitei ecologice a prescolarilor, părinţilor, cadrelor didactice, a membrilor comunităţii, prin acţiuni de menţinere a curăţeniei în grădiniță şi împrejurimi, prin plantarea de plante, flori, pomi, prin amenajarea spaţiilor verzi, prin colectarea şi valorificarea deşeurilor, prin acţiuni de informare ştiinţifică şi cultural-artistice corelate cu datele din calendarul ecologic, promovarea prin stil de viață sănătos, a respectului față de viață personală, sănătatea proprie și a celorlalți.
In cadrul acestui program mondial au fost organizate și desfășurate diverse activități ce au avut ca scop câștigul cognitiv, comportamental și atitudinal al tuturor celor implicați, după cum urmează:
- Ecologizarea parcului;
- Amenajarea curții grădiniței prin plantare de flori, tei, stejari, tuia, brazi;
- Colectarea și valorificarea deșeurilor;
- Confecționarea de obiecte și jucării din materiale reciclabile;
- Sărbătorirea zilelor specifice din calendarul ecologic;
- Cunoașterea plantelor, păsărilor, animalelor, a mediului înconjurător;
- Promovarea unui stil de viață sănătos;